Osaavia asian­tuntijoita ympäri Suomea

Hybridityö on nykyään arkea, ja yhä useampi hanselilainen voi asua niin kaukana toimistosta, että etätyö on heille pää­asiallinen tapa tehdä töitä. Esimerkiksi kehitys­päällikkö Kati Ahola asuu Kemissä, hankinta-asiantuntija Leo Ahtilinna Jyväskylässä ja kategoria­päällikkö Jussi Känsälä Lapualla. He kaikki ovat erittäin tyytyväisiä siihen, että koti­paikoistaan huolimatta työskentely Hanselissa on mahdollista, eikä kukaan ole kokenut etäisyyden aiheuttavan työ­yhteisössä minkään­laista ulko­puolisuuden tunnetta. Toimistolla Katia, Leoa ja Jussia näkee noin kerran kuukaudessa.

 

Kati Ahola.  Leo Ahtilinna.  Jussi Känsälä.

 

Oman esihenkilön ja lähi­kollegoiden pitämän perehdytyksen lisäksi Hanselissa järjestetään muutaman kerran vuodessa perehdytys­päivät, joille uudet työn­tekijät kokoontuvat tutustuman talon eri yksiköiden toimintaan.

”En voi kylliksi kehua saamaani perehdytystä. Ensimmäisinä päivinä asioita käytiin esi­henkilöni ja kollegani kanssa läpi toimistolla kasvokkain, ja sitten jatkettiin Teamsissa ennen yhteisiä koko talon perehdytyksiä, joissa näki muita uusia hanselilaisia sekä esitysten pitäjiä eri puolilta organisaatiota. Heti tuli vahva tunne siitä, että kysyä voi aina ja työ­kaverit ovat hyvin tavoitettavissa”, Jussi kiittelee.

Toimivat työvälineet takaavat sujuvan etätyön

Suurimman osan työ­päivistään etäilevät hanselilaiset Jussi, Kati ja Leo korostavat, ettei lähes sata­prosenttinen etäily välttämättä kaikille sovi, mutta suosittelevat sitä lämpimästi heille, jotka viihtyvät itsekseen ja joilla on kotona hyvä työ­piste ja -⁠rauha.

”Yksinäisyyttä en tunne ollenkaan. Teen projekteissa yleensä aina töitä työ­parina jonkun muun tiimiläisen kanssa, ja lisäksi asiakkaiden luona tulee vierailtua esi­merkiksi valmentamassa”, kertoo hankinta­toimen kehittämistä työkseen tekevä Kati.

Myös yhteis­hankintojen parissa työskentelevät Jussi ja Leo tekevät tiivistä yhteis­työtä muiden hanselilaisten kanssa. Kategoria­päällikkö muodostaa projekti­ryhmän projekti­päällikön ja juristin kanssa, ja hankinta-asiantuntija auttaa yhteis­hankintojen käyttäjiä yhdessä juristin kanssa. Työkavereihin tutustuu nopeasti, kun töitä tehdään vaihtuvissa porukoissa, ja uudet henkilöt esitellään aina intra­netissä ja henkilöstö­infossa. Omien tiimiläisten kanssa jutellaan Teamsissa välillä ihan vaan kuulumisten vaihtamisen merkeissäkin.

”Työ­kavereihin tutustui nopeasti, kun töitä tehdään vaihtuvissa porukoissa.”

Leo kertoo, ettei hänen kaksi­vuotisen Hansel-uransa aikana ole kertaakaan myöskään asiakkailta tullut toivetta läsnä­tapaamisesta, vaan kaikki palaverit sujuvat tehokkaasti etänäkin. Toki kokous järjestettäisiin kasvokkain, jos se olisi tarpeen.

”Kilpailutus­projekteissa on aina selkeä maali, jota kohti meneminen onnistuu kyllä etänäkin. Kehittämis­työssä ehkä läsnä­olon merkitys korostuisi. Ja myös asiakkaani ovat eri puolilla Suomea, joten senkin vuoksi tämä työskentely­tapa on ollut varsin luonteva”, Leo kuvailee.

Juna tuo kätevästi suoraan toimistolle

Katilla on pisin matka toimistolle, ja hänellä onkin käytettävissään tuttavan kanssa jaettu työ­asunto Helsingissä, lähes näkö­yhteyden päässä Postitalosta. Kati muistuttaa, että toki perhe­tilanteen pitää olla sellainen, että muutaman päivän jaksot toimistolla ovat mahdollisia. Noin kolmen tunnin matkan päässä asuvat Jussi ja Leo vierailevat konttorilla myös päiväseltään, mutta välillä hekin jäävät Helsinkiin yöksi. Kaikki suosivat kulku­muotona junaa.

”Junassa voi hyvin jo aloitella töitä. Esi­henkilöni on hienosti koonnut tiimin yhteisiä asioita aina peräkkäisille päiville, mikä toimii meille kauempaa tuleville erittäin hyvin”, Leo toteaa ja jatkaa, ettei ole oman yksikkönsä ainoa pitkän­matkalainen.

Kaikki kolme pitävät ratkaisuaan hakea töihin Hanseliin ja työskennellä etänä erittäin onnistuneena ja kiittävät työnantajaansa siitä, että fiksusti mahdollistetaan hankinta­osaajien työskentely kotiseudulta käsin. Leo kertoo, että ajatuksissa oli ollut pää­kaupunki­seudulle muutto, mutta nyt sille ei ole ollut tarvetta, kun työskentely Jyväs­kylästä on sujunut niin hienosti. Jussi, Kati ja Leo huomauttavat, että työskentely­tapa tuo myös paljon lisää vapaa-aikaa, kun ”työ­paikalla” on aina jo heti aamulla valmiina.

 

Hanselilaisten asuinpaikat Suomen kartalla.
Hanselilaisia asuu yhdeksässä eri maakunnassa. Meistä 12 prosenttia asuu Uudenmaan ulkopuolella.
Tulosta

Sinua voi myös kiinnostaa

Jarkko ja Tapio toteuttivat unelmansa

Jarkko Hallikainen ja Tapio Koivisto olivat pari vuotta sitten tilanteessa, jossa muutos arkeen alkoi kiinnostaa.

Lue juttu

Koulutuksia työ­elämä­taidoista ja jaksamisesta

Työn­tekijöiden jaksaminen ja työssä viihtyminen nähdään Hanselissa ensi­arvoisen tärkeänä.

Lue juttu

Projekti­akatemia vastasi henkilöstön koulutus­toiveisiin

Vuoden 2024 aikana järjestimme kattavan projekti­osaamisen koulutus­kokonaisuuden yhteis­työssä Aalto University Executive Educationin kanssa.

Lue juttu